Het lager beroepsonderwijs in Oss
In Oss werd lager beroepsonderwijs pas na de Tweede Wereldoorlog dagonderwijs. Daarvoor waren er verschillende vormen van avondonderwijs: de “ambachtschool” voor jongens (vanaf 1909), het lager agrarisch onderwijs voor jongens van de NCB in Heesch (vanaf 1928) en de parttime cursussen “Landbouwvoorlichting” voor meisjes van de NCB die in Oss in 1927 startten.
Dagscholen
Direct na de Tweede wereldoorlog, in 1946, startten diverse dagscholen: de R.K. Technische Dagschool voor jongens aan de Spoorlaan (vanaf 1950 “St. Willibrordus” geheten), de Landbouw Huishoudschool “Mater Christi” aan de Burg. Ploegmakerslaan, de huishoudschool “mgr. Zwijsen” aan de Torenstraat.
De scholen groeiden sterk. De belangstelling voor onderwijs na de Lagere school nam toe, en enkele leerplichtverlengingen maakten de scholen in 1974 vierjarig.
Intussen was in 1968 de Mammoetwet ingevoerd, met nieuwe namen (zoals Lager Technisch Onderwijs) en een nieuwe onderwijsinhoud. Er kwamen nog enkele lagere landbouwscholen bij: in Megen (1953-1960) en in Oss/Heesch. Verder kende Berghem een VGLO, vanaf 1968 LEAO geworden (economisch onderwijs).
Een lange reeks fusies leidde tot de nieuwe scholengemeenschap Triascollege, met twee gebouwen: één voor technisch onderwijs aan De Ruivert (gebouwd in 1984-1985) en één voor economisch en verzorgend onderwijs in de Verdistraat (gebouwd in 1977). Beide gebouwen zijn daarna ingrijpend uitgebreid en aangepast aan de eisen van de tijd. Ook ontstond een aantal nieuwe onderwijsrichtingen.
Door de fusie van het Triascollege en een aantal scholen van de Stg. Carmelcollege in 2000 ontstond Het Hooghuis Lyceum. De twee Triaslocaties werden omgedoopt in locatie Zuid en locatie West.