Centrale directie Het Hooghuis lanceert samen met leerlingen de web-applicatie: ‘Wereldburger’

Dit jaar staat Noord-Brabant in het teken van We Are Food. In heel Noord-Brabant besteden we aandacht aan het ‘Jaar van de Gastronomie’. Tien maanden lang staat er elke maand één actueel foodthema in de spotlights. Zo ook hier in Oss.  In de maanden mei en juni wordt er volop aandacht geschonken aan de ‘Maand van de Gezonde School’. 

Lancering web-app

Scholengroep Het Hooghuis schenkt al veel jaren aandacht aan ‘De Gezonde School’, maar op 14 mei gebeurde dat op een extra bijzondere manier. Het innovatieve online lesprogramma van Het Hooghuis werd gelanceerd. Het startsein werd gegeven op locatie Stadion van Het Hooghuis. De centrale directie Tanja Peters en Jeroen Donders en enthousiaste leerlingen onthulden een reusachtige mobiele telefoon met daarop het webadres van ‘de Wereldburger’. Alles onder het genot van een gezonde burger natuurlijk. Onder andere leerling Robin surfte al direct naar de web-app om aan de slag te gaan. Samen met zijn klasgenoten schreven ze op wat voor ingrediënten ze proefden en wat ze lekker en minder lekker aan de voorgeschotelde burgers vonden.

In het online lesprogramma kunnen leerlingen van Het Hooghuis via een web-app een innovatieve, duurzame en gezonde burger samenstellen. Tijdens het ontwikkelen van hun ‘Wereldburger’ duiken ze in andere culturen en maken ze kennis met ingrediënten waar ze wellicht nog nooit van hebben gehoord. Een indruk van het project vind je hier. Het project is een samenwerking tussen Gemeente Oss, Kenmerk Educatief, Projectbureau We Are Food en Het Hooghuis.

Aan de slag

De leerlingen van Het Hooghuis gaan nu twee weken aan de slag met het ontwerpen van hun Wereldburger. De webapplicatie daagt de jeugd uit om na te denken over duurzame en gezonde ingrediënten. Zo kunnen zij testen of de zelfontworpen burger voldoet aan de ‘Schijf van Vijf’ en kunnen ze alle producten en ingrediënten opzoeken in een foodwiki waar meer informatie staat over de oorsprong, groei en cultuur. Na deze twee weken mogen 10 leerlingen door naar de volgende ronde: de masterclass challenges. Tijdens de challenges gaan ze samen met deskundigen de zelfontworpen burger maken en proeven. Op 16 juni, tijdens het ‘Oss4GlobalGoals’ evenement wordt de uiteindelijke winnaar van de Wereldburger bekendgemaakt. Op deze bijzondere dag in het centrum van Oss delen ook andere organisaties en ondernemers hun doelen en oplossingen voor een duurzame wereld.

Op de kaart en sprookjesprijs

De winnende Wereldburger wordt geproduceerd en komt op de kaart van verschillende regionale horecagelegenheden. Tevens wint de leerling voor vier personen een overnachting in het Eftelinghotel, een sprookjesontbijt, een rondleiding in de keuken en toegang tot het park. ‘Wij willen onze jongeren inspireren en motiveren om lekker gezond en duurzaam te eten’, vertelt Marnetta van Raak, gezonde school coördinator van Het Hooghuis. ‘Ik ben ontzettend benieuwd naar de creaties die de komende weken gaan volgen en zie ernaar uit dat de winnende Wereldburger echt op de kaart komt in Oss en omgeving’.

Niet alleen de leerlingen van Het Hooghuis zijn in de ban van het project, ook verschillende bekende Brabanders en lokale ondernemers zijn dolenthousiast. “Gezonde voeding is belangrijk voor een energiek, goed en lang leven. Ik wens alle leerlingen ongelooflijk veel succes”, vertelt Bob Hutten, eigenaar van Hutten Catering en de Verspillingsfabriek. Ook anderen hebben zich aangesloten als ambassadeur van het project. Meer informatie en video’s